Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert snel. Banen verdwijnen en nieuwe banen verschijnen. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Artikel

Bericht voor Oekraïense chauffeurs met groot rijbewijs

Oekraïense chauffeurs met groot rijbewijs kunnen nu code 95 in Nederland halen.

Oekraïners met een groot rijbewijs die vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming kunnen vanaf nu in Nederland een code 95 (Verklaring van Vakbekwaamheid) halen. Dat meldt het CBR. Deze code 95 is nodig om als vrachtwagenchauffeur of buschauffeur de weg op te mogen. Met een code 95 die in Oekraïne behaald is, mag in Nederland niet worden gereden. De nieuwe examenmogelijkheid is een doorbraak die belangrijk is voor veel werkgevers, gezien het tekort aan personeel in de logistieke sector.

Chauffeurs kunnen de procedure voor de Nederlandse code 95 starten als zij:

  • een geldig Oekraïens vrachtwagenrijbewijs hebben voor de categorie C(1) of een geldig Oekraïens busrijbewijs hebben voor de categorie D(1)
  • én onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen. Dit houdt onder meer in dat zij de Oekraïense nationaliteit hebben of een permanente Oekraïense verblijfsvergunning, en na 26 november 2021 uit Oekraïne zijn vertrokken. (zie ook onze FAQ)

Chauffeurs die code 95 willen halen moeten contact opnemen met een opleider om examens in te plannen. In sommige gevallen is het mogelijk een tolk mee te nemen naar de examens. Als alle examens met goed gevolg zijn afgelegd kunnen chauffeurs een kwalificatiekaart aan vragen bij de RDW.

Lees alle informatie over het behalen van code 95 bij het CBR.
Of bekijk het handige stappenplan van Transport en Logistiek Nederland.

Afbeelding
Vrachtwagenchauffeur