Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert snel. Banen verdwijnen en nieuwe banen verschijnen. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Artikel

Kwart werkgevers neemt zij-instromers aan

Kwart werkgevers neemt zij-instromers aan

De afgelopen 2 jaar heeft 1 op de 4 werkgevers zij-instromers aangenomen. Nog eens 3 op de 10 werkgevers staan ervoor open. Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder meer dan 4.000 werkgevers.

Scholing noodzakelijk voor zij-instromers

Voor werkgevers zijn zij-instromers een mogelijkheid om personeel te werven in een krappe arbeidsmarkt. Zij-instromers zijn mensen met werkervaring die van loopbaan veranderen. Voor de nieuwe functie gelden vaak opleidingseisen. Daardoor zijn zij-instromers nog niet volledig inzetbaar. Er is nog scholing nodig om aan deze eisen te voldoen. Een zij-instromer is bijvoorbeeld iemand die in een winkel heeft gewerkt en les wil geven op mbo-niveau. Daarvoor is een onderwijsbevoegdheid nodig.

Motivatie en potentie

Werkgevers hebben verschillende redenen om zij-instromers aan te nemen. De redenen die het vaakst werden genoemd zijn motivatie en potentie. Daarnaast is er onvoldoende aanbod van mensen die aan de opleidingseisen voldoen. Dit speelt vooral in sectoren met grote krapte, zoals zorg en onderwijs.

Omscholen vraagt om tijd en ruimte van de werkgever voor de noodzakelijke begeleiding. Daarnaast zorgt de aard van het werk soms dat de opleiding voor de nieuwe functie te lang of te duur wordt. Hierdoor zijn sommige werkgevers juist terughoudend met het aannemen van zij-instromers.

Duidelijke afspraken over vroegtijdig vertrek

Werkgevers verwachten van zij-instromers dat ze tijdens de opleiding al zelfstandig meewerken. Daarnaast vinden veel werkgevers het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met zij-instromers. Deze afspraken kunnen gaan over de minimale periode dat de zij-instromer in dienst blijft na het afronden van de opleiding en over het terugbetalen van studiekosten bij een vroegtijdig vertrek.

Enquête-onderzoek

Aan het enquête-onderzoek werkten 4.059 werkgevers mee, afkomstig uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats van 25 september tot en met 4 december 2023. Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten, inclusief verschillen tussen sectoren, is te vinden in het onderzoeksrapport.