Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt verandert snel. Banen verdwijnen en nieuwe banen verschijnen. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en onze adviseurs kunnen je ondersteunen met gericht loopbaan- en scholingsadvies.

Aan de slag

De afgelopen 2 jaar heeft 1 op de 4 werkgevers zij-instromers aangenomen. Nog eens 3 op de 10 werkgevers staan ervoor open. Dat blijkt uit onderzoek van UWV onder meer dan 4.000 werkgevers.
Afbeelding
Zij instromer onderwijs
Heb je vragen over je studiefinanciering of het terugbetalen van je studieschuld bij DUO en kom je er niet uit, dan kun je bellen of chatten met DUO. Maar wist je dat je ook langs kunt komen op één van de servicekantoren van DUO?  
Afbeelding
Studiefinanciering
De coronacrisis heeft impact op de arbeidsmarkt. In de ene branche is het lastig om werk te vinden. In de andere branche staan werkgevers te springen om extra mensen. "West-Brabant werkt door" is de naam van het Regionaal MobiliteitsTeam (RMT) in deze regio. 
Afbeelding
Vrouw bekijkt website "West-Brabant werkt door"
Het Leerwerkloket geeft onafhankelijk en kosteloos advies over leren en werken. We zijn er voor iedereen: werkzoekenden (met of zonder uitkering), studenten en scholieren, werknemers en werkgevers.
Afbeelding
lachende vrouw die in bloemenwinkel werkt
Oekraïense chauffeurs met groot rijbewijs kunnen nu code 95 in Nederland halen
Afbeelding
Vrachtwagen
April is de Maand van Leren en Werken. De 35 Leerwerkloketten organiseren overal in het land evenementen en activiteiten. Meerdere Leerwerkloketten bieden wandelcoaching aan voor mensen met loopbaanvragen. Winny van der Burgt, loopbaanadviseur bij Leerwerkloket, vertelt over het nut van wandelcoaching.
Afbeelding
Wandelcoaching
Als leisure ondernemer weet jij hoe waardevol Brabantse gastvrijheid is en gewaardeerd wordt. Dit wil je niet alleen zelf uitstralen, maar verwacht je ook van je team. VisitBrabant biedt trainingen aan op een gratis online platform. 
Afbeelding
Horeca
De website Leeroverzicht biedt een onafhankelijk en zo compleet mogelijk overzicht van de beschikbare opleidingen in Nederland.
Afbeelding
Leeroverzicht.nl
Gefeliciteerd, je bent (bijna) 18 jaar! Bij DUO regel je geld voor je opleiding. Kies de opleiding die je doet en lees wat je kunt krijgen.
Afbeelding
Afbeelding van studente met schoolboeken
Voor het volgen van scholing bestaan er verschillende regelingen waar jij gebruik van kunt maken. Jouw situatie bepaalt welke regelingen er voor jou gelden.
Afbeelding
Stapeltjes munten waaruit kleine plantjes groeien
Een overzicht van de verschillende bewijsstukken waarmee de student de MBO opleiding kan verlaten, van diploma tot MBO verklaring. Daarnaast wordt uitgelegd voor wie de verschillende routes bedoeld zijn en hoe de financiering in zijn werk gaat.
Afbeelding
Afbeelding van afgestudeerden
Het Leerwerkloket is er voor iedereen! Of je nu werkzoekende, werknemer, scholier of werkgever bent. Bekijk de animatie voor meer informatie.  
Afbeelding
Animatie Leerwerkloket
Dit webinar is te bekijken via de link onderaan deze pagina Organisatie: Landelijk Team Leerwerkloketten Spreker: Jeroen van den Brand, adviseur Leerwerkloket NO-Brabant en onderwijsmakelaar RMT
Afbeelding
Afbeelding webinar Leerwerkloket
Hé jij daar, jij wilt toch ook iets van je toekomst maken…….stel het dan niet langer uit en start vandaag! Voor wie dan? Voor iedereen in West-Brabant tussen de 18 en 23 jaar die niet meer op school zit en geen startkwalificatie heeft.
Afbeelding
On My Way workshop
Fantastisch! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Echter wil het bedrijf jou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek via de webcam. Maak je geen zorgen! Dit is zowel voor veel werkgevers als voor de meeste werkzoekenden iets nieuws. Met deze tips ga je het gesprek met vertrouwen tegemoet.
Afbeelding
Animatie met headset computerscherm
Het UWV heeft in samenwerking met NRTO, de mbo-raad en SBB een Inspiratiekaart kansrijke beroepen gemaakt. Deze kansrijke beroepen zijn gekoppeld aan op- en omscholingsmogelijkheden die via het mbo leiden tot een diploma, mbo-certificaat of praktijkverklaring.   
Afbeelding
inspiratiekaart bij- en omscholing via het mbo voor kansrijke beroepen
Het Nederlands onderwijssysteem kent verschillende richtingen en niveaus, zoals het basis onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs.   
Afbeelding
Onderwijssysteem Nederland
Voor het volgen van scholing of andere vormen van leren, bestaan er verschillende regelingen waar u als werkgever gebruik van kunt maken. Deze leveren vaak aanzienlijke voordelen op.
Afbeelding
Euro
Weet je niet precies wat je kwaliteiten en interesses zijn, dan kun je verschillende testen doen. Onderstaande testen zijn gratis. Vind je het lastig om een vragenlijst in te vullen? Maak dan gebruik van Testen met beeld en geluid.
Afbeelding
Test jezelf
Investeren in je eigen competenties is de beste investering die je kunt doen als het aankomt op financiële zekerheid. Het leren van nieuwe skills en meegaan met de nieuwe technologische ontwikkelingen zorgt voor meer autonomie in je werk en grip op het leven.
Afbeelding
Investeren in jezelf
Melissa droomde altijd al van werken in de zorg. Ze wist dat dit haar roeping was. Toen ze haar baan als medewerker in een bedrijfskantine verloor, ging ze niet bij de pakken neerzitten. Tijdens haar intakegesprek bij UWV gaf ze aan dat ze graag wilde werken in de zorg. 
Afbeelding
Verpleegster zorgt voor oudere man
Wil je in Nederland werken of een opleiding volgen, maar heb je een buitenlands diploma? Dan kan je bij het Informatiecentrum Diplomawaardering een diplomawaardering aanvragen. 
Afbeelding
Wat is mijn buitenlandse diploma waard?
Je wilt de overstap maken naar een ander beroep. Waar moet je op letten? Volg de Checklist Carrièreswitch.
Afbeelding
Chechklist carriereswitch
Je hebt een beroep gevonden dat bij je past en je weet nu welke opleiding of cursus je wilt gaan volgen. Biedt jouw huidige werkgever de mogelijkheid om te leren en te werken? Ga dan eens in gesprek om te kijken wat er mogelijk is.
Afbeelding
Vind een leerbaan
Weet je in welke sector je het liefst wilt werken? Dan is het tijd om te kijken of er binnen die sector genoeg werk is. Soms verschilt het aanbod aan werk in een sector per beroep. Bereid je dus goed voor en kies voor een omscholing/opleiding voor een beroep met goede baankansen.
Afbeelding
Ben je klaar voor de toekomst?
Op deze pagina vind je informatie over verschillende sectoren en beroepsgroepen. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.  
Afbeelding
Kiezen voor een beroep
1 op de 9 volwassenen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven. Helemaal niks om je voor te schamen dus! Weet je dat je tegenwoordig heel veel zelf kunt doen om beter te worden met taal en het gebruik van een computer? 
Afbeelding
Gekleurde letters van het alfabet
Ben je op zoek naar een BBL/leerbaan binnen de sector Zorg en Welzijn?
Afbeelding
Brabantzorg.net
Ben je je aan het oriënteren op om- of bijscholing? Je weet niet goed waar de mogelijkheden liggen? Bekijk dan eens het overzicht met kansrijke beroepen van UWV.
Afbeelding
Logo
Als werkgever heeft u natuurlijk het beste met uw werknemers voor. Vaak zijn er echter nog vragen over om- of bijscholing, over de inzet van financiële mogelijkheden of over erkend worden als Leerwerkbedrijf. Het Leerwerkloket West-Brabant kan daarbij helpen.  
Afbeelding
openstaande laptop op bureau